Obrada drveta je jedan od najstarijih i najcenjenijih zanata, koji i danas zauzima posebno mesto u svetu umetnosti i dizajna. Bilo da ste početnik koji tek ulazi u svet drvodeljstva ili iskusan stolar koji želi da unapredi svoju radionicu, odabir pravih alata za obradu drveta može značajno uticati na kvalitet, efikasnost i preciznost vaših radova.

Cilj ovog članka je da vas informiše o različitim vrstama alata koji se koriste u obradi drveta, kao i da vam olakša izbor alata i opremanje radionice. Detaljno ćemo se baviti osnovnim ručnim alatima, električnim alatima i mašinama za obradu drveta, sa posebnim osvrtom na njihove funkcije i karakteristike.

Ručni alati za drvo

Dleta

Dleta su ručni alati za obradu drveta koji se koriste za rezanje, oblikovanje, uklanjanje materijala i izradu detalja na drvenim površinama. Sastoje se od drvene ili plastične drške i metalne oštrice. Oštrice dleta mogu biti različitih oblika, veličina i širina, što omogućava precizno oblikovanje i obradu drveta prema potrebama.

Dleta se koriste tako što se njihova oštrica postavlja na drvenu površinu pod odgovarajućim uglom, a zatim se udara po dršci dletom čekićem ili macolom kako bi se oštrica prodrla u drvo. Veština i preciznost drvodelje su ključni za postizanje željenog oblika i završne obrade.

Stanley dleto 25mm

Stanley dleto 25mm

4-delni set dleta HM Müllner

set dleta

Tolsen dleto 16mm

tolsen dleto

3-delni set dleta Tolsen

set dleta tolsen

Čekići i macole

Čekići i macole se u stolarstvu koriste za različite svrhe, uključujući spajanje drvenih delova, ukucavanje eksera, udaranje po dletima i obavljanje drugih zadataka koji zahtevaju udaranje. Stolarski čekić je posebno dizajniran čekić, čija glava ima dve strane: ravnu stranu, koja služi za kucanje eksera i slično, i kandžu na drugom kraju koja služi za vađenje eksera. Za spajanje drvenih delova koriste se gumeni čekići ili macole jer ne oštećuju drvo. Za udaranje po vrhu delta može se koristiti i drveni i plastični čekić.

Čekić stolarski Tolsen 

stolarski cekic

Gumeni čekić Tolsen

gumeni cekic

Čekić sa drvenom drškom

stolarski cekic drvena drska

Čekić plastični HM Müllner

Plasticni cekic

Ručne testere

Ručne testere za drvo se koriste za sečenje i oblikovanje drveta. Ove testere imaju širok, ravni list sa zupcima, koji su dizajnirani tako da omogućavaju efikasno i precizno rezanje drveta bez kidanja ili lomljenja vlakana. Postoje razlčiti tipovi ručnih testera: univerzalne, japanske testere, lučne testere, bonsek… Razlikuju se po veličini i obliku zupaca, u zavisnosti od toga šta i kako je potrebno iseći.

Ručna testera HM Müllner

Lučna testera HM Müllner

lucna testera

Japanska testera

japanska testera

Tolsen testera sa kalupom za sečenje

testera sa kalupom

Metar, vinkla i lenjir

Metar, vinkla i lenjir su osnovni alati za merenje i obeležavanje koji su neophodni u drvodeljstvu za precizno i tačno merenje, obeležavanje i prenos dimenzija. Metar je alat za merenje dužine i može biti klasični drvene koji se sklapa ili savitljiv metar u vidu trake koja se uvlači u kućište.

Vinkla je se koristi za prenos i proveru uglova i pravougaonih veza u stolarstvu i sastoji se od dva dela: jednog pravog ugla (obično izrađenog od metala ili plastike) i jedne duge, ravne ivice (obično izrađene od drveta ili metala) koja se postavlja uz drvo. Vinkla omogućava drvodelji da prenese ili proveri uglove od 90 stepeni (ili druge uglove, ako se koristi podesiva vinkla) na drvenim komadima, kako bi se osigurala pravilna montaža i precizno oblikovanje.

Lenjir je jednostavan, ravan alat za merenje koji se koristi za merenje dužine, širine ili visine drvenih komada, kao i za obeležavanje linija za rezanje ili oblikovanje. Lenjiri su obično izrađeni od metala, plastike ili drveta, imaju podeok sa mernim jedinicama u centimetrima i/ili inčima, i ima ih u različitim dužinama i širinama.

Stege

Stolarske stege se koriste za držanje drvenih delova na mestu tokom sečenja, brušenja, lepljenja ili drugih radnih procesa. Upotreba stega omogućava drvodelji da precizno i sigurno manipuliše drvetom, što rezultira kvalitetnijim i profesionalnijim završnim proizvodom. Kada se koriste stolarske stege, važno je odabrati pravu vrstu stege za konkretnu situaciju, kao i pravilno postaviti i zategnuti stegu kako bi se osigurala sigurnost i preciznost pri radu sa drvetom.

Turpije i šmirgle

Šmirgle i turpije su neophodne za glačanje, oblikovanje i završnu obradu drveta. Brusni papir se koristi za ručno glačanje površina, dok su turpije korisne za oblikovanje i zaobljavanje ivica i uglova.

Električni alat za obradu drveta

Električni alati za obradu drveta mogu značajno ubrzati i olakšati rad, a neki od najčešće korišćenih električnih alata za obradu drveta uključuju:

Ručni cirkular

Ručni cirkular, odnosno prenosiva kružna testera, ima izuzetno široku primenu u stolarstvu. Koristi se za precizno rezanje drveta, uključujući pravolinijsko rezanje, rezanje pod uglom, oblikovanje i rezanje pločastih materijala poput šperploče i laminata. Ručni cirkular je važan stolarski alat zbog svoje prenosivosti, brzine, efikasnosti, preciznosti i svestranosti u rezanju drveta. Ovaj alat je podjednako koriste i za profesionalci i hobi majstori.

Bosch GKS 235

rucni cirkular bosch

Makita HS7601

Villager VLN 165

villager cirkular

Ubodna testera

Ubodna testera je električni alat koji koristi za rezanje drveta pomoći uske, zupčaste testerice koja se kreće gore-dole za rezanje drveta. Prenosiva i sa podešavanjem brzine, ubodna testera pruža kontrolu i prilagodljivost pri radu sa različitim materijalima. Koristi se za krive linije, detaljno oblikovanje, prorezivanje rupa i sečenje tankih materijala.

Bosch PST 900 PEL

Bosch ubodna testera

Ubodna testera Makita 4326

makita ubodna testera

Villager VLP 1117

villager ubodna

Električna bušilica

Električna bušilica je jedan od neophodnih alata u obradi drveta. Osim za bušenje rupa, što joj je osnovna namena, ovaj alat se koristi i za odvrtanje i zavrtanje šrafova, i ugradnju okova. Upotrebom raznih nastavaka, bušilica može biti korišćena za obradu drveta, kao što su brušenje, glodanje, poliranje ili četkanje drvenih površina. Bušilice dolaze u različitim veličinama i snagama, sa mogućnošću podešavanja brzine i dodatnih funkcija.

Električna brusilica za drvo (šlajferica)

Električna brusilica je alat koji koristi abrazivni disk za brušenje i oblikovanje drvenih površina. U stolarstvu, brusilica se koristi za uklanjanje neravnina, pripremu površina za završnu obradu i oblikovanje ivica. Postoje različite vrste brusilica, uključujući orbitalne, ekscentrične i trakaste brusilice, koje se koriste za razne namene.

Rotaciona ekscentar brusilica

Ekscentar brusilice je električni alat za obradu drveta koji koristi kombinaciju rotacionog i orbitalnog kretanja brusnog diska. U obradi drveta, ekscentar brusilica ima nekoliko namena: fino glačanje, oblikovanje drvenih površina i priprema površina pre bojenja i lakiranja. Šlajferice su obično dizajnirane specifično za rad sa drvetom, sa abrazivnim papirom ili brusnim diskovima pričvršćenim za njihovu osnovnu ploču.

Ekscentar brusilica Bosch PEX 400 AE

ekscentar brusilica bosch

Vibraciona brusilica Bosch GSS 160

vibraciona brusilica bosch

Vibraciona brusilica Bosch PSS 250 AE

vibraciona brusilca bosch

Vibraciona brusilica

Vibraciona brusilica je brusilica za finu završnu obradu sa pravougaonim postoljem za brušenje. Pogodna je za finu završnu obradu velikih površina i predstavlja pravi izbor ako ne morate kompletno da uklanjate boju ili slojeve laka.

Tračna brusilica

Tračna brusilica je električni alat koji koristi kontinuirani brusni pojas ili traku za brzo i efikasno brušenje drveta. U obradi drveta, tračna brusilica se koristi za grubo brušenje, oblikovanje ivica, brzo brušenje velikih površina i uklanjanje stare boje ili premaza, zahvaljujući svojoj snazi, brzini i efikasnosti. Ove brusilice nisu pogodne za fino brušenje ili rad na detaljima, kao što su zakrivljene površine ili složeni oblici.

Rende za drvo

Električno rende je alat za brzo i precizno uklanjanje materijala sa drvenih površina. Koristi se za ravnanje i nivelisanje površina, oblikovanje ivica i istanjivanje dasaka. Podesiva dubina rezanja i različite širine noževa omogućavaju prilagodljivost i preciznost u radu. Važno je pažljivo rukovanje i poznavanje tehnike za postizanje željenih rezultata.

Glodalica za drvo

Glodalica za drvo, poznata i kao freezer, je električni alat koji se koristi za oblikovanje, rezanje i obradu drveta pomoću rotirajućeg noža, poznatog kao glodalo. Glodalica za drvo ima nekoliko namena u obradi drveta:

  1. Oblikovanje i profilisanje: Glodalica se koristi za oblikovanje ivica i stvaranje raznih profila na drvenim predmetima, kao što su okviri za slike, vrata ili prozori.
  2. Izrada žlebova i kanala: Glodalica može rezati žlebove i kanale u drvetu, što je korisno za spajanje dasaka ili kreiranje dekorativnih elemenata.
  3. Izrada otvora i proreza: Ovaj alat može biti upotrebljen za izradu otvora, proreza ili utiskivanja šara na drvenim površinama.
  4. Duboko rezanje i graviranje: Glodalica za drvo može se koristiti za duboko rezanje i graviranje složenih oblika ili dizajna na drvetu.

Glodalica za drvo koristi različite vrste glodala, koji omogućavaju širok spektar rezultata i završnih obrada. Važno je odabrati odgovarajuće glodalo i pravilno podesiti alat kako bi se postigli željeni rezultati.

Frezer Bosch POF 1400 ACE

Glodalica-ober frezer Makita RT0702C

Makita glodalica ober frezer

DeWalt jednoručna glodalica DWE6005

dewalt glodalica za drvo

Mašine za obradu drveta

Pored ručnih alata, svakoj ozbiljnoj stolarskoj radionici potrebne su mašine za obradu drveta zbog efikasnosti, preciznosti i svestranosti koje pružaju. One omogućavaju brži i kvalitetniji rad, smanjuju fizički napor i umor, te povećavaju produktivnost i zadovoljstvo klijenata. Mašine i ručni alati se koriste zajedno kako bi se postigao optimalan rezultat u stolarskim projektima.

Stoni cirkular

Stoni cirkular je stacionarni električni alat koji se koristi za precizno rezanje drveta pomoću kružne testere. Služi za pravolinijsko rezanje dasaka i drvenih ploča različitih debljina i dimenzija. Stoni cirkular omogućava kontrolisano i precizno vođenje materijala uz pomoć vođica i uglova podešavanja. Osim rezanja pod pravim uglom, može se koristiti za kosine i ugaone rezove.

Potezni ger za drvo

Potezni ger je vrsta električnog alata koji se koristi za precizno rezanje drveta pomoću postavljene kružne testere na vodilicama. Ovaj alat omogućava stolarima da rezove izvode u različitim uglovima, kao što su pravolinijski, kosinski i ugaoni rezovi. Ger se koristi za precizno rezanje dasaka, letvica i drvenih ploča raznih dimenzija, a pogodan je za rad i sa dugim materijalima. Alat se može podešavati po visini, dubini i uglu rezanja, što pruža veliku fleksibilnost u obradi drveta. Potezni ger je jako koristan alat u stolarskim radionicama zbog svoje preciznosti, brzine i mogućnosti prilagođavanja različitim vrstama poslova.

Stacionarna potezna testera Metabo KGS 254 M

potezni ger za drvo

Potezni ger zglobni Bosch GCM 12 GDL

bisch stacionarna kruzna testera

Potezna kružna testera Villager VMS 1100-210

villager potezni ger

Abrihter i diht abrihter

Abrihter i diht abrihter su stacionarne mašine za obradu drveta, namenjene za precizno ravnanje i oblikovanje drvenih elemenata.

Abrihter je mašina koja služi za ravnanje i nivelisanje površina drvenih dasaka. Njegov glavni zadatak je da ukloni neravnine, krivine i deformacije drveta, ostavljajući ravnu i glatku površinu. Abrihter obično ima široku radnu površinu, preko koje se drvo provlači ispod rotirajućih noževa, koji skidaju slojeve drveta sve dok površina ne postane ravna.

Diht abrihter je kombinovana mašina koja obavlja funkcije abrihtera i debljače. Pored ravnanja površina kao abrihter, diht abrihter ima i funkciju debljače, koja omogućava podešavanje debljine dasaka. Uz pomoć diht abrihtera, stolari mogu precizno nivelisati površine dasaka, a zatim podešavati njihovu debljinu do željenih dimenzija.

Kombinovana mašina

Kombinovana stolarska mašina je multifunkcionalni alat dizajniran da obavlja nekoliko zadataka obrade drveta. Njena svrha je da štedi prostor, vreme i resurse, kombinujući različite funkcije, kao što su abrihtovanje, debljanje, sečenje, glodanje, a ponekad i bušenje. Ovaj tip mašine je posebno koristan za manje radionice gde je prostor ograničen, ili za stolare koji rade na raznovrsnim projektima i zahtevaju svestran alat koji može efikasno da obavlja više operacija obrade drveta. Kombinovana stolarska mašina pojednostavljuje radni proces, omogućavajući stolarima da završe svoje projekte efikasnije i sa većom preciznošću.

Bansek

Bansek, odnosno tračna testera, je vrsta električnog alata koji se koristi za rezanje drveta pomoću dugog, kontinuiranog lista testere koji prolazi preko dva točka. Bansek je idealan za izradu krivih i složenih rezova, kao i za rezanje detaljnih oblika ili uzoraka u drvetu. U stolarskoj radionici, bansek se koristi za izradu preciznih i čistih rezova u različitim debljinama i vrstama drveta. Bansek je popularan zbog svoje sposobnosti da proizvede rezove sa minimalnim otpadom i da se prilagodi zahtevima pojedinačnih projekata.

Bez obzira da li ste početnik ili iskusan stolar, odabirom pravih alata za vašu radionicu možete znatno poboljšati kvalitet i efikasnost vaših projekata. Uvek imajte na umu da je bezbednost na prvom mestu, stoga se upoznajte sa preporučenim tehnikama rada i koristite odgovarajuću zaštitnu opremu prilikom rada. Ako imate nekih pitanja ili nedoumica u vezi sa alatima za obradu drveta, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo vam pomoći da donesete pravu odluku pri odabiru alata.